Litteraturliste

Eberhard Harbsmeier, Annelise Søndengaard og Finn Dyrhagen (red.): At prædike for børn 1 – Prædikenvejledninger til hele kirkeåret 1. tekstrække, Anis 1995. (s. 221-227).

Eberhard Harbsmeier, Finn Rosenberg og Birgitte Thyssen (red.): At prædike for børn 2 – Prædikenvejledninger til hele kirkeåret 2. tekstrække, Anis 1999. (s. 344-347: ”Prædiken over Joh 11,19-45” af Finn Dyrhagen).

Eberhard Harbsmeier, Finn Dyrhagen, Susanne Fabritius de Tengnagel og Anne Bredsdorff (red.): At prædike for børn 3 – Prædikenvejledninger til hele kirkeåret over udvalgte gammeltestamentlige tekster, Anis 2006. (s. 149-156: ”Prædiken over Salme 22: Min Gud, min Gud” af Anne Bredsdorff).

Finn Dyrhagen: Forestillingen om Gud – en effektundersøgelse af den Indledende Konfirmationsforberedelse i Danmark, Aros Underviser 2007.

Gertrud Yde Iversen: Hej far. Ta’ og helbred manden. Børn som bibelfortolkere, Aros 2007.

Gerhard Büttner & Hanna Roose: Das Johannesevangelium om Religionsunterricht. Informationen, Anregungen und Materialien für die Praxis, Calwer Verlag 2007.

Johannes Værge: Johannesevangeliet fortolket, Bibelselskabets kommentarserie, Bibelselskabets Forlag 1996.

Jytte Blanner og Hanne Margrethe Tougaard: Salmer i spil – Salmer i undervisningen. Lærervejledning, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag 2007.

Lotte Demant og Jens Jermiin Nielsen: Som en helle midt i larmen – Salmer i undervisningen. Lærervejledning, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag 2007.

Mogens Müller: Matthæusevangeliet fortolket, Bibelselskabets kommentarserie, Bibelselskabets Forlag 1988.


Inspiration til undervisningen kan også hentes her


Den Nye Aftale – Det Ny Testamente på nudansk, Bibelselskabets Forlag 2007.

Birgitte Bech og Jørgen Riber Christensen: Kristendommens billeder – en symbolverden, dias, 1. udgave, Systeme 1993.

Martin Miehe-Renard og Bent Haller: Alle os under himlen, dvd med lærervejledning til download, 2. udgave, 1. oplag, Danmarks Kirkelige Mediecenter 2007.

Til afsnit 3 – Jesu fødsel

Gunda Jørgensen har fortalt mange gode julehistorier, nogle af dem bygget på urgamle legender, fx ”Steffen Stalddreng” i Kristtjørn, Anis 1992. (s. 31-38).

I Mere om Emil fra Lønneberg af Astrid Lindgren fortælles om julen, så ikke et øje er tørt, i afsnittet: ”Mandag den 26. december. Da Emil gjorde kål på al julemaden og fangede Kommandusen i ulvegraven”.

Billedbogen Signes Jul, Bibelselskabets Forlag 2003, af Johannes Møllehave med tegninger af Peter Madsen kommer vidt omkring i både julens historie og i alle de ting, der sker i juletiden i en helt almindelig dansk familie.

Hvis man har vist de første afsnit af Alle os under himlen (se ovenfor) vil 6. og sidste afsnit: ”Glædelig jul, Thomas” være god. Den har en fin scene med den altid vrangvillige storebror, som pludselig bliver fanget af julestjernens lys og bliver en helt anden.

Til afsnit 4 – Jesu dåb
Mads Knudsen: Liverollespil. Udgivet af Ragnarok.

Til afsnit 5 – Bjergprædikenen
Palle alene i verden af Jens Sigsgaard er stadig en god fortælling om, at det ikke er de ydre ting, der gør livet værd at leve.

”Rakel går i rette med Gud” af Stefan Zweig i Legender, 1951, s. 5-20, er en stærk fortælling (for voksne) om Rakels vrede, der skabte forsoning.

Grynet af Astrid Lindgren har en episode (s. 76-77), hvor Grynet og lillesøster Lisbet beder for deres fjender, Mia og Matti.


Werner Fischer-Nielsen: Astrid Lindgren og kristendommen, Unitas Forlag 1998, s. 57. Se i øvrigt samme bog, s. 72f. om bøn.

Til afsnit 7 – Lazarus
Legenden om Fugl Fønix egner sig til at illustrere livets sejr over døden. En glimrende genfortælling findes i Gunda Jørgensen: Kristtjørn. Historier fra Paradis til Betlehem, Anis 1992. (s. 81-86).

Man kan vise: Alle os under himlen (se ovenfor), afsnit 5: ”Det, der er levende”, som på en meget fin måde viser en begravelse og det budskab, som kirken har i den situation.

Til afsnit 8 – Skærtorsdag

Peter Madsen: Rejsen til Jerusalem, Bibelselskabets Forlag 2008, er en nutidig påskebog, som er velegnet til undervisning af minikonfirmander, og som fortæller om Jerusalem og om hele påskens historie set gennem pigen Signes øjne.

Til afsnit 10 – Himmelfart og Pinse
Alle os under himlen har et afsnit (nr. 3: ”Sig det videre”), som på glimrende vis sætter fokus på pinsen og dåben.